Vrijstaande terrasoverkapping zelfbouw

terrasoverkapping zelfbouw Zelf een terrasoverkapping plaatsen is uiteraard ook een optie.
Wij raden aan om te kiezen voor een bouwpakket, deze hebben veel meer voordelen in plaats van je terrasoverkapping helemaal vanaf nul te beginnen bouwen.
Zo zijn ze goedkoper, vaak mooier, eenvoudiger te plaatsen en ben je er zeker van dat er geen constructiefouten in de terrasoverkapping verschijnen bij het productieproces.
In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je een vrijstaande terrasoverkapping zelf kan plaatsen.

Vrijstaande overkapping zelf bouwen

In de meeste gevallen wordt een terrasoverkapping uit hout gekozen, daarom hebben we in dit stappenplan ook gekozen voor een stappenplan waarbij uiteindelijk een houten pergola uit de grond wordt gestampd.
Indien het bij jou gaat om een constructie uit aluminium, PVC of een ander materiaal kan je met dit stappenplan zeker ook aan de slag.

Stap 1: Afmeten en aftekenen.terrasoverkapping zelfbouw
Bekijk goed wat de afmetingen zijn van je pergola. Meet deze indien nodig nog eens na.
Ga op je grasveld (of waar de pergola moet komen.) staan en meet nauwkeurig de vierkante/rechthoekige afstanden. Zet op ieder hoekpunt een aftekening. (Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een spuitbus.)

Stap 2: Hoekprofielen en opmetenterrasoverkapping zelfbouw
Maak van 2 houten latten een rechte hoek van 90°. Doe dit vier keer.
Leg deze rechte hoeken telkens op de plek waar je met verf, of iets anders, een aanduiding hebt gemaakt. Klop vervolgens 2 nagels, telkens op dezelfde afstand, in ieder hoekprofiel en verbind al deze hoekprofielen met elkaar met behulp van een touw. Als alles goed werd afgemeten, zou je nu een mooi vierkant of rechthoek moeten uitkomen.

terrasoverkapping zelfbouw Meet de diagonalen die je hebt gecreëerd. Normaal zouden beide diagonalen dezelfde afstand moeten hebben.


terrasoverkapping zelfbouw Stap 3: Steunpalen
De 4 punten waar de gespannen draad elkaar kruist is waar de 4 hoekpalen zullen komen.
De hoekpalen zelf zijn in de meeste gevallen 10 cm op 10 cm. Daar rond moet je natuurlijk wel nog ruimte voorzien voor de fundering van deze steunpaal. Neem zo'n 50 cm op 50 cm en teken dat op de grond af.
Doe dit voor de 4 steunpalen en graaf de grond vervolgens voor een halve meter uit.

terrasoverkapping zelfbouwPlaats enkele platte stenen in de put, zodat de steunpaal niet op de aarde zelf steunt. Zorg ervoor dat de steunpaal mooi tegen de afgespannen draad staat.
Is dit het geval? Zet de steunpaal dan vast met behulp van twee steunbalken, kijk nog of als waterpas staat en vul de putten dan met beton. Gebruik een stok om in het vloeibare beton te porren. Zo ben je er zeker van dat er geen luchtbellen in het beton zitten.

terrasoverkapping zelfbouwNa 24 uur zou de beton voldoende moeten zijn verhard om de gespannen draad, profielen en steunbalken weg te halen.
Het moeilijkste werk zit er nu op.

terrasoverkapping zelfbouwStap 5: dak of steunbalken plaatsen
Nu moet je alleen de bovenste steunbalken nog plaatsen.
Begin met de twee tegen over elkaar liggende steunbalken op het steunpalen te boren.
Leg vervolgens de andere twee steunbalken tegen elkaar, op de twee voorgaande steunbalken.
Nu is je pergola volledig vierkant of rechthoekig en kan je er desgewenst een dak of nog andere steunbalken op leggen. (Afhankelijk van het type terrasoverkapping die je hebt aangeschafd.)

Informatie op maat ontvangen?

Wil je graag meer informatie over de terrasoverkapping krijgen, en dat geheel afgestemd op jouw wensen? Of het nu gaat om een houten terrasoverkapping, of een afdak uit een ander materiaal...
Vul het onderstaande formulier nauwkeurig in en krijg gratis offertes en / of informatie toegestuurd van maximaal 4 professionals. Dit formulier invullen strekt tot geen aankoopverplichtingen, je kan het dus ook als louter informatief doeleinde gebruiken.

Door offertes te vergelijken kan je tot 30% van de originele aankoopprijs doen zakken!